Twee jaar geleden nam Jean-Paul Buijs de stap om zich als franchisenemer aan te sluiten bij een franchiseorganisatie voor advocaten juristen en mediators. Via social media kwam hij in contact met Roy Odekerken die facily LAW als franchiseorganisatie aan het opbouwen was. Intussen mag Jean-Paul zichzelf al 2 jaar franchisenemer noemen en heeft hij facily LAW als organisatie zien groeien en daarmee heeft hij als jurist en ondernemer mee mogen groeien. Maar waarom heeft hij toen de stap gezet om zichzelf te verbinden aan een organisatie en is hij niet alleen verder gegaan met het bouwen aan een eenmanszaak? Hieronder zal hij uitleggen waarom hij de keuze gemaakt heeft en waarom hij daar geen spijt van gekregen heeft:

Hoe ik franchisenemer werd

In maart 2018 maakte ik kennis met Roy Odekerken, Roy gaf aan een franchiseformule voor juristen, advocaten en mediators aan het opzetten te zijn. In eerste instantie heb ik dat naast me neergelegd, ik was volop bezig met het bouwen aan mijn eenmanszaak en kreeg meer bekendheid binnen mijn doelgroep. Door mijn achtergrond binnen de beveiligingswereld en kennis van de wet- en regelgeving voor de beveiligingsbranche kenden een hoop mensen mijn naam en had ik al wat spraakmakende dossiers tot een goed einde gebracht.

Nadat Roy me uitnodigde om eens een kop koffie te komen drinken en besproken werd wat facily LAW als franchiseformule inhield, ben ik gaan nadenken, maar zag wel beren op de weg. Was ik tenslotte niet volop aan de weg aan het timmeren onder mijn eigen naam en zou ik met het aansluiten bij een franchiseformule – en daarmee het aannemen van de naam facily LAW – niet mijn eigen identiteit kwijtraken? En hoorde ik over franchiseformules eigenlijk niet alleen maar spookverhalen die niet heel erg positief waren? Kortom, ondanks dat ik een goed gevoel had bij Roy en zijn visie ten aanzien van de franchiseformule, had ik nogal wat bedenkingen of dit wel iets voor mij zou zijn.

Na meerdere gesprekken waarin ik voor mezelf ook wel voordelen zag en mijn bedenkingen grotendeels weggenomen werden heb ik dan ook besloten het avontuur aan te gaan en mezelf als franchisenemer aan te sluiten. Het ergste wat me zou kunnen gebeuren, was dat ik op mijn bek zou gaan.

Ineens ben je als franchisenemer onderdeel van een groter geheel

Wat me direct opviel nadat ik me aangesloten had, was dat het daadwerkelijk een team was waar ik in terechtkwam. Als oud-militair met de nodige uitzendervaring kende ik natuurlijk de kracht van het samenwerken in (internationaal) teamverband; ineens was ik onderdeel van een team gedreven juristen en merkte ik dat ik nog veel te leren had en nog kon leren bij facily LAW.

Roy had al geïnvesteerd in software waar hij en het secretariaat, dat gevoerd wordt door OBSD B.V., naar volle tevredenheid mee werkte.

Mirjam (secretaresse) heeft me met engelengeduld wegwijs gemaakt in de software, ik heb regelmatig “MIRJAM HELP!” geroepen, waarna Mirjam me hielp en ik steeds meer thuis werd in het werken met en de voordelen van dat softwareprogramma.

Dat ook in juridische zin de kracht van samenwerken loont, bleek al binnen een aantal dagen. Op een donderdagavond werd ik gebeld door een cliënte met een voor haar vervelend verhaal. Na ruggespraak met Roy hebben we doorgepakt en binnen 24 uur had cliënte niet alleen een heel goed advies, maar was ook haar probleem opgelost. Dit was de eerste cliënte die onder de vlag van facily LAW geholpen werd en had meteen een goede uitkomst.

In de tijd dat ik alleen werkte, stuurde ik steevast cliënten door als een procedure dreigde en meer dan eens was ik die cliënten dan kwijt aan degene waar ik hen naar doorgestuurd had. Je kunt je voorstellen dat dit me beter paste; mijn cliënte heb ik nog steeds en legt al haar juridische vraagstukken bij mij voor. De enkele kleine mitsen en maren die ik nog had over aansluiting als franchisenemer bij facily LAW verdwenen als sneeuw voor de zon!

De rollercoaster waar ik als franchisenemer in terecht kwam

Het is een goede gewoonte geworden om één dag in de week op het hoofdkantoor van facily LAW te gaan werken, tot vorig jaar september in Hoofddorp en tegenwoordig in Aalsmeer. Er zijn flexwerkplekken dus ik kan daar aan een eigen bureau werken. Al vanaf het begin kwam er heel veel op me af. Het werken met de software, de rol-zaken die iedere week doorgenomen worden, dossierbesprekingen en verdere zaken die je tegenkomt als je met meerdere juristen en een advocaat op een kantoor werkt, maar die je niet hebt als je alleen werkt. Een ontzettend professioneel secretariaat die me ondersteunt en mij hierdoor de kans geeft om te doen wat ik leuk vind en waarin ik goed wil zijn. Spanning en sensatie dus op sommige momenten. Ik kende de procedures die ik in het bestuursrecht voerde, maar had me tot dan toe verre gehouden van procedures in het arbeidsrecht. Roy nam me mee in de civiele procedures die hij voerde en als ik de tijd ervoor had kon ik meekijken en daarvan leren. Ik ben regelmatig mee geweest naar zittingen. Vooral in het begin kwam ik niet verder dan meedoen aan de wedstrijd “intelligent kijken”, ik ben intussen voorgedragen voor het wereldkampioenschap, zoveel indruk maakten sommige dossiers op mij.

Gaandeweg kreeg ik ook meer en meer parate kennis op arbeidsrechtgebied en leerde ik meer kennen van andere branches dan alleen de beveiligingsbranche. facily LAW groeide en ik groeide mee, de ervaringen die ik opdeed in het civiele recht nam ik mee in bestuursrechtelijke procedures. Het samensmelten van de verschillende disciplines gaf me een enorme boost; ik merkte dat ik met die ervaringen een eigen stijl ontwikkeld had en dat me dat enorm goed paste.

De terughoudendheid die ik eerder nog ervoer, had plaatsgemaakt voor het vertrouwen in facily LAW als merk, mezelf als jurist en de samenwerking met andere franchisenemers als team. Zo werk ik intensief samen met andere juristen en een advocaat, is er tijd voor een goede kop koffie, een goed gesprek en af en toe geweldige humor. Vanuit mijn ervaringen als militair en beveiliger kende ik uiteraard de slogan “one team, one mission” die in Amerika op Westpoint gebruikt wordt, maar in mijn huidige positie ook direct de betrokkenheid van andere franchisenemers en het personeel van het secretariaat in een paar woorden weergeeft.

Wat heeft het me gebracht als franchisenemer in een franchiseformule?

Zoals hierboven al geschreven, heb ik veel geleerd op andere rechtsgebieden dan waar ik me eerder mee bezighield. We hebben intussen een leuk lopende incassopraktijk opgestart met alle franchisenemers en waar ik de kans heb gekregen hierover de scepter te zwaaien. Ook hiermee heb ik een stap kunnen maken die ik alleen waarschijnlijk niet gemaakt had; de vraag vanuit de clientèle van de verschillende franchisenemers was echter zo hoog dat we gezamenlijk hebben besloten aan die vraag te willen voldoen en de incassopraktijk op te zetten.

Uiteindelijk heeft de stap om me aan te sluiten als franchisenemer me heel veel inzichten gegeven en heeft me naar plaatsen gebracht waar ik eerder niet heel snel of helemaal niet gekomen zou zijn.

Ben ik mijn eigen identiteit kwijtgeraakt? Nee, integendeel! Door de samenwerking heb ik andere paden bewandeld dan die ik dacht te gaan bewandelen en ben ik voor een bredere doelgroep zichtbaarder geworden. Als iemand een probleem heeft met een beveiligingspas valt al snel mijn naam, meer nog dan in het verleden zelfs.

Vind ik het niet jammer dat mijn naam niet meer verbonden is aan mijn eigen onderneming? Nee, ook dat niet. Iedere ondernemer weet hoe moeilijk het is om een merk te “branden”. Het merk facily LAW wordt breed gedragen in de facilitaire wereld. Zowel in de schoonmaak-, catering- en beveiligingsbranche zijn we bekend en ook in andere branches worden we steeds bekender en weten cliënten de weg naar facily LAW te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat ik die verbreding alleen niet had kunnen bewerkstelligen.

De afgelopen twee jaar heb ik mooie dossiers mogen behandelen, regelmatig een rechtszaal van binnen gezien, versteld gestaan van uitspraken, beveiligingspassen terug gekregen en soms ook niet, veel gelachen en mezelf en de organisatie zien groeien. Kennis mogen maken en kennis mogen delen, de wereld om me heen bekeken met de onbevangenheid van een kind dat voor het eerst sneeuw ziet en ervan geleerd dat sneeuw ook glad en gevaarlijk kan zijn. Trots op het merk facily LAW en dat waar het voor staat! Op naar een mooie toekomst waarin ik vele van jullie hoop te mogen ontmoeten en spreken. 

Meer weten over onze franchiseorganisatie?

Wil je meer weten over facily LAW als franchiseorganisatie en of het iets voor jou is om jezelf aan te sluiten bij facily LAW?  Je kunt hiervoor de website bekijken, maar ook contact opnemen met Roy Odekerken via 085 – 2 10 11 12 of via e-mail info@facilylawmediation.com.

Let op! U verlaat de site facily LAW Mediation! X Doorgaan